Terugkijken

Mijn blog helpt me bij het terugkijken naar het afgelopen jaar. Even wat feiten op een rij over mijn blog:
– Tot heden heb ik 325 berichten gepost.
– Daarin zaten 69 gedichten, 245 blogs (soms gedeeltelijk een gedicht en een paar verhalen/gedichten van Rika) en 3 verhalen waarvan 1 afgerond.
– 2806 keer is mijn blog bekeken en ik heb 78 reacties ontvangen.

Ik ben daar zeer tevreden over. Het schrijven heeft me echt gebracht wat ik zocht. De insteek was om schrijfritme op te doen en om mijn schrijfstijl verder te ontwikkelen. Dat is gelukt. Ik had nooit verwacht dat ik zo veel blogs zou posten en zeker niet dat er zoveel gedichten in mijn toetsenbord verborgen zaten. Verder heb ik angsten overwonnen of in ieder geval recht in de bek aangestaard. Het schrijven heeft me geholpen om oud verdriet te verwerken, om mijn innerlijke criticaster de mond te snoeren en om innerlijke rust te vinden. Het blijft een voortdurend proces, maar ik voel me rustiger en gelukkiger dan vorig jaar.

Ik heb meegedaan aan verschillende gedichtenwedstrijden, allemaal zonder succes. Dat heeft me ook weer wat geleerd. Vooral hoe ik met teleurstellingen omga. Mezelf blootstellen in een blog (in de wetenschap dat iemand die ik niet ken ze leest) maakt dat ik eerlijker ben. Ik luister naar mijn gevoel en zeg gewoon eerlijk dat ik ergens van baal. Wat ik vervolgens heb gezien is dat ik na een teleurstelling mezelf weer beetpak, het stof afblaas en verder ga met schrijven, want schrijven is heerlijk en uiteindelijk schrijf ik in eerste instantie voor mezelf.

De online schrijfcursus bleek niet te passen bij me, maar het schrijfweekend dat ik bij Cootje heb gevolgd dan weer wel. Zij heeft de gave om haar cursisten naar grote hoogte te brengen binnen korte tijd. Heel erg inspirerend is het om te merken bij jezelf dat je een onuitputtelijke bron aan inspiratie in je hebt zitten. Gedichten kunnen gaan over alles en iedereen en er kan er één elk moment (zelfs onder druk) ontspruiten.

Wat is er verder dit jaar gebeurd? Een korte opsomming (vooral voor later):
– Cato is 4 jaar geworden, gaat naar school, leert schrijven, lezen en sommen maken. Ze groeit en bloeit helemaal op. Ze leert fietsen zonder zijwielen en gaat voor het eerst alleen bij opa en oma logeren. Doordat ze naar school gaat, maakt ze ook snel vriendjes. De eerste speelafspraken zijn gemaakt en de uitnodigingen voor verjaardagspartijtjes stromen binnen. Haar beste vriend is A.J. Ze is voor het eerst naar een toneelvoorstelling geweest. Ook zelf speelt ze een rol in een musical, haalt haar judo- en pietendiploma en aanschouwt de magie in Disney.

– Rika is 6 jaar geworden, verhuist naar groep 3 en schrijft de sterren van de hemel. Maakt haar eerste schoolopdrachten en zit heerlijk in haar vel. Ze leest boek na boek en haalt haar zwemdiploma A. Ook zij maakt nieuwe vrienden en kan elke dag wel met iemand anders afspreken. Liv blijft haar beste vriendin en het eerste logeerpartijtje verloopt jammerlijk. Diepe teleurstelling heeft er niet voor kunnen zorgen dat de vriendschap verbrak. De liefde zit diep. Ze speelt een rol in de musical en kijkt haar ogen uit in Disney. Ze schrijft dagboeken vol en haar eerste verhalen en gedichten krijgen een plek in een schriftje of op mijn blog.

– Manlief is 40 jaar geworden en nog steeds lief. Hij zorgt goed voor ons. Hij tennist, doet een poging om te joggen en neemt zich telkens voor om 10 kilo af te vallen, maar dan duikt opeens een lied op “liever te dik in mijn kist dan een feestje gemist.” We zijn 12 1/2 jaar getrouwd (en 20 jaar samen) en vieren dat met een tuinfeest. Hij werkt, pokert af en toe en leeft zijn leven.

– Dan blijf ik nog over. Wat voor jaar was het? Kort antwoord: mooi. Ik ben 40 jaar geworden. Daar ben ik blij mee. Ik voel me zelfverzekerder dan ooit en sta met beide benen in het leven. Ik heb mijn opleiding voor mijn werk afgemaakt, gedij goed op het werk en ervaar elke dag uitdagingen. Ik ben begonnen met bloggen, heb mezelf getrakteerd op een retraite en een schrijfweekend. Rust en inspiratie heeft me dat opgeleverd. Ik ben met mijn zus naar Berlijn geweest, met het gezin naar Frankrijk en Disney. Met veel plezier kijk ik terug op die vakanties. Helaas heb ik mijn tante moeten laten gaan en is mijn moeder ziek geweest. Dat heeft veel pijn gedaan en toch draait de wereld door en voel ik geluk in mezelf. Ik heb me gestort op lezen (totaal 47 boeken) en fietsen.

Voor het nieuwe jaar wens ik meer van hetzelfde. Of anders geformuleerd laat alles maar zoals het is. Geluk, gezondheid, gezin (de drie G’s) aangevuld met liefde, vriendschap en rust zijn de ingrediënten voor een perfect 2017 en dat wens ik dan ook iedereen toe.

 

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: