Trump

Ik heb een onrustige nacht achter de rug. Telkens schoot ik wakker en greep met mijn slaaphoofd naar mijn telefoon. Was er al nieuws? Is het al beslecht? In de vroege ochtenduren zag ik dat het nog niet definitief was. Hup: snel uit bed. Kinderen aankleden, ontbijten en op de fiets de kinderen naar school brengen. Gelijk door voor boodschappen en dan het nieuws aanzetten. Ik loop de supermarkt binnen en check op mijn mobiel het laatste nieuws. Met hoofdletters staat het er en ik voel dat ik het warm krijg. Die kapitalen kijken me aan en ik kan het gewoon niet geloven.

Menig lezer vindt dit misschien een overdreven reactie, maar op dat moment daar bij de appels flitsten de doemscenario’s voor mijn ogen voorbij. Ik kan het nu nog steeds niet geloven, maar het is waar: Donald Trump is president van de Verenigde Staten geworden.

Ik kijk om me heen, maar niemand geeft een blijk van herkenning dat ook zij geschokt zijn. Iedereen stopt gewoon spruitjes in een mandje, stukje vlees erbij. “Goedemorgen mevrouw, goedemorgen meneer”, en zo loop ik door de supermarkt. Ik vergeet kip mee te nemen voor de pasta. Loop wat doelloos rond, reken af en de caissière wenst me een prettige dag. Hoe kan dat?

Thuis luister ik naar de speech van Trump en hoe hij er voor iedereen is. Dat het belang van Amerika voorop staat, maar dat hij met de rest van de wereld vrienden wil zijn. Hij is de brenger van welvaart en voorspoed, en alles komt goed.

Ik geloof het niet, word misselijk. Deze man die zich zo vrouwonvriendelijk heeft uitgelaten, die een muur wil bouwen om de buren buiten te houden, die Poetin een toffe kerel vind, die zich rascistisch uitlaat over zijn anders gekleurde medemens,  die man wordt nu de machtigste man van de wereld. De man die gebruik maakt van de verdeeldheid in zijn eigen land, is er nu opeens voor iedereen. Voor elke Amerikaan, welke kleur, afkomst je dan ook hebt, of je geld bezit of niet. Ik geloof het niet en type als een malle deze blog. Als mijn toetsen het konden uitschreeuwen dan deden ze dat. Wat gebeurt er toch?

Dan kijk ik CNN en hoor een wijs man zeggen dat de kiezer misschien niet eens per definitie voor Trump heeft gekozen, maar meer tegen het establishment.  De gevestigde orde is nu zeker wakker geschud. De democraten hebben een pak slaag gekregen, maar wij ook. De hele wereld heeft morgen blauwe plekken en ik maak me zorgen. Misschien overdrijf ik. Ik hoop het.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: