Rosa

In het rijtje memorabele vrouwen staat voor mij Rosa Parks boven aan de lijst. Deze Amerikaanse burgerrechtenactiviste weigert op 1 december 1955 in Montgomery (Alabama) haar plek in de bus af te staan aan een blanke man. In die tijd zijn Afro-Amerikanen verplicht hun plaats af te staan aan blanke medeburgers als die daarom vragen. Rosa Parks (42 jaar) weigert echter. Ze heeft de hele dag gewerkt (ze is naaister), is moe en blij dat ze eindelijk even kan zitten. Ze blijft zitten waar ze zit. Ze vindt dat ze net zoveel rechten heeft om op die stoel in de bus te zitten als een blanke passagier. Voor de wet ligt dat echter anders. Ze overtreedt dus de wet en wordt gearresteerd. Ze wordt vervolgens veroordeeld en moet een boete betalen van 10 dollar en de proceskosten.

De arrestatie en veroordeling van Rosa blijven niet onopgemerkt. Haar actie wordt wereldnieuws. Andere Afro-Amerikanen en   burgerrechtenactivisten besluiten op te komen voor Parks en volgen haar voorbeeld. Haar weigering om op te staan voor een blanke medepassagier en de daarop volgende arrestatie en veroordeling, vormen de aanleiding voor een grootscheepse boycot-actie. Afro-Amerikanen in Montgomery laten de bus links liggen. Op die manier maken ze duidelijk tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer te zijn.

De actievoerders worden geleid door dominee Martin Luther King en hebben een lange adem. Tot 382 dagen na de veroordeling van Rosa Parks weigeren Afro-Amerikanen gebruik te maken van de busdiensten in Montgomery. Uiteindelijk wordt de rassenscheiding in bussen afgeschaft.

Door de actie van één vrouw (die ene druppel in de oceaan die ervoor zorgt dat een tsunami ontstaat) verandert de hele wereld. Ze is een inspiratiebron voor velen. Haar moed en kracht en geloof zorgen ervoor dat er altijd hoop is, want ook wij kunnen de wereld veranderen. Ook wij kunnen de geschiedenis naar onze hand zetten, wanneer we maar willen.

Op 1 december denk ik aan Rosa Parks.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Eén gedachte over “Rosa”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: