Hitte

Het is heet en het wordt nog heter. Voor de gemiddelde Nederlander voldoende gespreksstof dus. Het fascineert me altijd hoeveel Nederlanders over het weer kunnen praten. Weet je even niets te zeggen tegen iemand begin dan over het weer. Altijd goed. Een Gambiaan (ik ken er toevallig een paar) praat nooit over het weer. Het weer is daar altijd hetzelfde, soms een beetje meer wind en soms is het regenseizoen (wat trouwens niet altijd inhoudt dat het hele dagen regent, nee het regent dan af en toe en de temperatuur daalt maximaal vijf graden).

Zelf doe ik ook mee met het weerpraat. Van thuis uit meegekregen. Als ik het als psycholoog van de koude grond zou moeten inschatten dan is het weer, samen met voetbal, een grote verbindende factor in Nederland tussen mensen. Wil je dan ook sociaal bezig zijn, maar heb je daar eigenlijk geen zin in of talent voor, begin dan over het weer. Succes gegarandeerd.

Maar waar ik nu al een tijdje over pieker is het begrip “mooi weer”. Wat is dat eigenlijk? Wanneer is het weer mooi en wanneer slecht, want over lelijk weer spreken niet veel mensen? Dit is dus een valkuil, want al ben je niet zo sociaal vaardig en je neemt een keer de stap om een praatje te beginnen over het weer en je roept dan langs de neus weg: ‘wat een verschrikkelijke hitte zeg, voor mij mag het morgen gaan regenen’, dan sodemieter je zo van de sociale ladder als je een zonaanbidder treft. Of als het dan eens een keer buiten wit bedekt is en jij hebt geploeterd met de auto om naar je werk te komen en weer op tijd op het schoolplein te staan en je treft een moeder en stort je hart uit in de trant van: ‘wat een klote sneeuw. Ik glijd met de auto alle kanten uit. Ik wil dat het gaat dooien’. Ook dan heb je kans om een tijdje genegeerd te worden als je net een liefhebber van het witte goud treft die jaarlijks in Oostenrijk van de zwarte piste zwiert.

Met andere woorden, het weer is een bruikbaar onderwerp, maar wees voorzichtig. Bekijk je beoogd gesprekspartner eerst van een afstand, lees de lichaamstaal en zie je dat diegene staat te puffen, vraag wat ze van het weer vindt. Komt dat overeen met je eigen gevoelens ga ervoor en lucht je hart, zo niet mompel dan iets en maak je uit de voeten. En voor nu sluit ik de laptop, want die is overduidelijk oververhit geraakt evenals zijn bedienster.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: