GVR

Tijdens mijn kindertijd ben ik niet gestimuleerd om te lezen. Ik had pas op latere leeftijd een pasje voor de bibliotheek die ik voornamelijk gebruikte om werkstukken te maken en opstellen te schrijven. Ik heb dan ook geen kast vol kinderboeken vanuit mijn eigen jeugd of een kamer vol herinneringen aan kinderverhalen.

Het genot van boeken is pas later gekomen. Zo nu en dan lees ik ook wel eens een kinderboek. Nu lees ik GVR van Roald Dahl. Binnenkort komt de film uit en ter voorbereiding op de film heb ik het boek erbij gepakt, gewoon te vinden in mijn eigen boekenkast. Wist eerlijk gezegd niet dat ik dit exemplaar zo voor het pakken had. Het is een mooi geïllustreerde uitgave. Ik ben dol op het taalgebruik. De vertaling is echt goed. De woorden dansen in mijn hoofd de hele dag na: een collega lijkt wel op een mensenmepper of een bloedbottelaar, ik kijk naar een komkommer en denk alleen nog maar aan een snoskommer, ik krijg bij dit warme weer zin in een glaasje fropskottel en ik zie allerlei mensbaksels op straat lopen. Het taalgebruik en de dialogen tussen Sofie en de GVR is weergaloos. Wat moet het fijn zijn om als net beginnende lezer dit boek stiekem met zaklamp in je bed onder de dekens te lezen. Als volwassene kun je de diepere boodschappen beter begrijpen, denk ik en is het daarmee een klassieker voor elke leeftijd. De passage over regels vind ik erg inspirerend en ontluisterend. Mensbaksels maken regels en reuzen maken ook regels. Sofie vindt het opeten van mensbaksels verschrikkelijk, terwijl GVR daar mooi op antwoordt: ‘Reuzen maakt elkaar niet dood. Mensbaksels is de enige dieren die hun eigen soortgenoten dood maken. Mensbaksels maakt regels zoals het ze zelf het beste uitkomt. Maar die regels die zij maakt, komt de kleine biggevarkentjes niet zo best uit. Is het zo of zus?’  Tja, wij mensen zijn rare wezens, misschien toch meer misbaksels dan we denken.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: