Tonio

Sinds ik vorig jaar na de zomer de stekker uit al mijn nevenactiviteiten heb getrokken, leef ik weer. Ik kan rustig ademen en lezen. Heel veel tijd om te lezen. Ik lees gemiddeld drie boeken per maand. Dat is een mooi aantal dat passend is in het leven dat ik nu leidt.

Twee jaar geleden ben ik begonnen aan Tonio. De requiemroman van een vader voor zijn zoon. Natuurlijk wist ik wat er ging gebeuren, maar het verlies en verdriet grepen me zo aan dat ik het boek moest wegleggen. De beschrijving van het overlijden van Tonio is zo liefdevol en gedetailleerd gedaan dat ik  niet anders dan bewondering voor de schrijver en vader heb. Toch lukte het me maanden, jaren niet om verder te lezen. Ook ik ken verlies. Zo als zovelen. Ook ik weet hoe het is als dromen niet waar gemaakt worden, als beloften niet ingelost worden en als het pad van verwachtingen een andere afslag neemt. Mijn zoon kreeg geen kans, leerde niet te leven en mocht niet proeven van de mogelijkheden. Maar dat staat in geen verhouding met het verlies van Tonio.

Ik lees over Tonio. Ik kijk naar zijn portret en inmiddels houd ook ik van hem. Ik droom over hem en,  zonder al te pathetisch te worden, ik treur om hem. Ik voel mee met de pijn van de ouders, hoe onvoorstelbaar ook. Door de woorden leef ik intens mee. Ik sta met ze op, rijd met ze mee naar het Bos en drink samen een glas in avond.

Dit is de kern van literatuur. De allesbevangende hitte van de woorden die onder je huid kruipen. Een synchroon leven binnen stappen en mee huilen. Onrustig slapen en wakker worden in een nachtmerrie van een ander. Ik voel diep respect voor de vader en zijn kunde om deze roman met ons te delen. Wat een schoonheid kan er ontstaan uit de zwartste drama. Lieve Tonio, ik mis je.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: