Zwembad

Het hebben van kinderen is over het algemeen niet echt verschrikkelijk. Er zijn regelmatig momenten dat ik ontroerd raak of in de lach schiet door het kleine grut. Soms vraag ik me wel af waarom ik opeens, BAM 30 stond in de jaarteller, in mijn leven de wens om voort te planten had. Nu vind ik het al vaak vermoeiend om mezelf gezelschap te moeten houden, laat staan de factor twee in het kwadraat vermenigvuldigd met een energie van 688 erbij. Wiskunde was niet mijn sterkste punt. Wat ik probeer te zeggen is dat kinderen af en toe hinderlijke spiegel voorhouders zijn.

Dat is dan nog tot daar aan toe (wat een gekke zin is dat eigenlijk, tot daar aan toe), maar bij het hebben van kinderen hoort natuurlijk ook pedagogisch verantwoord gedrag van de ouders. Ik heb zelf nooit een handboek pedagogiek vast gehad, dus ik doe maar wat. Vaak voel ik wel aan wat goed werkt en wat uitmondt in drama. Alle ouders zijn toch ervaringsdeskundigen.

Wat ze mij nooit vertelt hebben bij de puf-cursus is dat als dat grut groot genoeg is, ze naar zwemles moeten. Ja, logisch natuurlijk in een land dat ver beneden zeespiegel zijn kop boven water probeert te houden. Maar toch, ik had er nooit zo bij stil gestaan dat dat erbij hoort en hoe dat dan zou zijn. In één woord: Hel. Als kind vond ik zwembaden fantastisch. Let wel, mijn ervaring had ik opgedaan in een klein en overzichtelijk buitenbad waar iedereen elkaar kent en er sociale controle heel normaal was. Het woord “bemoeizucht” kenden we toen nog niet. In dat buitenbad heb ik leren zwemmen. De enige mogelijkheid om te zwemmen was van april tot eind september en dus zwom ik elke dag van april tot eind september. Dan leer je het snel genoeg.

Nu heb je allerlei verschillende zwemles-concepten en theorieën. Wat werkt het beste, weet natuurlijk niemand want elk kind is verschillend. Mijn oudste vindt zwemmen leuk en wilde vorig jaar na de zomervakantie op les. Prima. Regel ik, dacht ik. ‘Nee mevrouw, na de zomer wil iedereen op les dus u kunt op de wachtlijst voor woensdagmiddag of, oh ik zie het nu net voorbij komen, er is nog 1 plaatsje op vrijdagmiddag om 18.00 uur’. Manlief riep door de telefoon ‘verkocht.’ Grapjas. Manlief had niet door dat drie kwartier zwemmen voor een kind van 5 jaar op een tijdstip dat ze al bijna naar bed gaat aan het eind van de week misschien een beetje te veel van het goede zou zijn. Dus nee, we gingen op de wachtlijst. Na twee maanden konden we terecht in een plaats (20 km van huis) op vrijdagmiddag om 15.45 uur. Mooi, geregeld dacht ik weer. Het kind vindt zwemmen geweldig. Ik vind het een hel. Het is er warm, hysterisch druk en er heerst een uiterst besmettelijke ik-leg-mijn-handdoek-het-dichtst-bij-het-raam-zodat-ik-MIJN-kind-het-beste-kan-zien-mentaliteit. Verschrikkelijk. Het omkleden gebeurt in veel te krappe en warme ruimtes, dan moet je vijf minuten vooraan dat bad, waar ze de thermostaat op standje tropisch hebben gezet, staan wachten en dan snel terug om nog een stoel op de zesde rang te kunnen bemachtigen om een glimp van mijn kind te zien. Daar zit ik dan tussen de ouders die allemaal een zeer dierbare relatie onderhouden met hun mobiele telefoon. Blikken strak op het scherm gericht, vingertje gaat heen en weer. Laten we vooral geen contact maken met elkaar. En dan het grut dat die ouders nog mee nemen. Die jong rennen hysterisch rond. Ze gillen, gooien prullenbakken omver en stompen de kleinste vakkundig in mekaar. Ouders zien niets want zijn bezig hun perfecte leven te delen op Facebook of andere zaken van levensbelang te delen via WhatsApp.

Ik zit en wacht tot de 45 minuten voorbij zijn. Op de klok kijken heeft geen zin, want hij gaat er echt niet sneller door werken.Maar als ik dan mijn schatje uit het water zie komen, met verkleurde teentjes en de bibbers over haar hele lichaam en zij mij aankijkt, haar ogen gevuld met trots dan denk ik maar weer ‘alles voor het jong’.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: