Boeken

Boeken, boeken, boeken

Tijdens mijn werk verricht ik, in tegenstelling tot wat mijn dochter denkt, namelijk het drinken van heel veel kopjes thee achter een computer, veel denkwerk. Dat denken gaat vaak gepaard met rusteloze momenten en het werk stopt niet als ik thuis ben. Mijn gereedschap is de inhoud van mijn schedel en die kan ik niet, zoals een timmerman, ergens achter laten. Het denkwerk is niet eenvoudig achter te laten of af te sluiten.
Om die rusteloze gedachten af te leiden of om gewoonweg rust te pakken lees ik. Sommige vrienden vinden dat eigenaardig. Ik hoor ze vaak zeggen dat door het lezen toch nog meer gedachten en informatie binnen komt. Hoe kun je nu lezen en ontspannen?
Lezen is mijn levensbehoefte. Ik lees altijd en alles. Van boeken tot tijdschriften tot de achterkant van een pak hagelslag. En, ik lees overal. Ik ben een leesjunkie. Ik lees de achterkant van een batterij verpakking voor mijn plezier. Het gaat ver.
Ik lees uiteraard het liefst boeken. Hoe fantastisch zou het zijn als je van gewoonweg lezen je beroep kunt maken. Dus niet per se commentaar leveren op het gelezene, gewoon lezen. Op de bank of, beter nog, in mijn leesstoel wegdromen in een verhaal. Roman, literatuur, triller, non fictie. Het maakt niet uit. In een boek weggezogen worden, je identificeren met de personages en de realiteit uit het oog verliezen. Zoals ik vaak zeg, een boek lezen is telkens op reis gaan. Pure ontspanning.
Mijn zus is ook een leesjunkie. Samen kopen we veel boeken, praten we over boeken en gaan zelfs uren in een trein zitten om een speciale boekenwinkel te bezoeken om daarna afgeladen en zielsgelukkig weer naar huis te gaan.

Nu klinkt dit allemaal onschuldig, maar. Er is een grote MAAR. Zus en ik zijn doorgeslagen. We hebben leeswetten. Onze omgeving vindt die leeswetten bizar en verklaren ons regelmatig voor gek. Dit is de omgeving die de waarde van boeken niet weet in te schatten. Maar goed, ik wil u deelgenoot maken van deze wetten. Hier komen ze:
1. In de nabijheid van een boek wordt niet gegeten of gedronken;
2. Een boek wordt nooit helemaal opengevouwen;
3. Een boek wordt niet misbruikt, dus geen ezelsoren, niet dienst doen als onderzetter en er wordt nooit geschreven in een boek;
4. Elk boek heeft zijn eigen boekenlegger.

Als deze wetten nauwkeurig worden opgevolgd dan blijven de boeken in een perfecte staat. En dat heeft een enorm voordeel. Omdat mijn huis te klein is geworden voor al mijn boeken of anders gezegd mijn boekencollectie te groot is geworden voor mijn huis, breng ik regelmatig boeken naar de Wereldwinkel. Daar krijgen ze een mooi plaatsje in de boekenkast en wordt er met potlood, door de boekenliefhebbende-vrijwilliger, een prijs ingeschreven. De echte boekenliefhebber kan voor een prikkie een fantastisch mooie editie aanschaffen.
En zo kon ik laatst een schat aan boeken scoren voor zeven euro. Daar zaten parels tussen van Arnon Grunberg en Connie Palmen. De boeken waren in perfecte conditie. Hulde aan de vorige eigenaar. Ik ga deze boeken lezen en koesteren. Heerlijke vakanties meemaken. Zodra ze uit zijn gaan ze terug naar de Wereldwinkel voor een andere boekenjunk.

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: