Teun

Vandaag is een bijzondere dag. Het is negen jaar geleden dat ik ben bevallen van een zoon. Dat had uiteraard een heuglijke gebeurtenis moeten zijn, maar wat begon als een wens is geëindigd in een zwart drama.

De zwangerschap ontstond bij mij niet met een zucht zoals je wel eens hoort van mensen. ‘Ik hoefde maar naar mijn vrouw te kijken of ze was al zwanger.’ Dit soort sterke praat en alle verhalen over snelle zwemmers en dergelijke waren op ons niet van toepassing. Daartegenover gezet was het ook weer niet dramatisch. Geen ivf of andere nare hormoonbehandelingen of wanhopige onderzoeken om uit te vinden waarom zwanger worden niet lukte. Toen ik opeens, na zo een dertig testen te hebben gedaan wat me een godsvermogen heeft gekost en diepe teleurstellingen heeft teweeggebracht, toch zwanger was, was ik echt in de wolken. In eerste instantie kon ik het niet geloven en heb ik nog een paar testen gedaan. Het was echt waar. Manlief was ook in zijn nopjes. Nu was het zo ver. Tijd om volwassen te worden. We waren er aan toe.

De controles bij de verloskundige verliepen zonder problemen tot de 20 weken echo. Sommige mensen noemen dit een pretecho, maar die naam verfoei ik. Het was dinsdagochtend vroeg en we reden naar Steenbergen. We waren allebei gespannen, want vandaag zouden we te horen krijgen wat het geslacht van de baby zou zijn. Voor mij stond vast dat dit een jongen zou zijn, maar toch. Eerst bewijs zien. De verloskundige nam haar tijd om het een en ander uit te leggen en vroeg of ik op tafel wilde gaan liggen. Ze vroeg of ik de baby al had gevoeld. Dat was niet zo, dacht ik, maar ik wist ook niet wat ik zou moeten voelen. De gel op mijn buik was koud en ik rilde, gedeeltelijk van de kou, maar zeker ook van de spanning. Manlief stond achter de verloskundige en keek mee op het scherm. Ze kon in eerste instantie de baby niet goed zien en toen ging ze van alles meten. Al snel betrok haar gezicht en werd ze steeds stiller. Na een paar minuten vertelde ze me dat ze iets had gezien dat niet goed was. Uit de afmeting van het hoofd en de vorm van de hersenen zag ze dat het kindje een open ruggetje had. Dit te samen met een waterhoofd maakte dat het kind zwaar gehandicapt zou zijn.

Mijn hart stopte een tel. Ongeloof overheerste.’ Het kan niet waar zijn. Ze heeft het verkeerd gezien.’ Allemaal gedachten storten zich over elkaar. We moesten gelijk door naar het ziekenhuis en daar werd door de gynaecoloog bevestigd wat we vreesden. Hij legde uit dat de overlevingskansen van dit kind zeer gering zouden zijn en als hij, want het was inderdaad een zoon, de geboorte zou overleven dan zou hij meervoudig (zowel lichamelijk als verstandelijk) zwaar gehandicapt worden. In een fractie van een seconde heb ik mijn besluit genomen. Het kind moest er uit, zo snel mogelijk. Ik was nog nooit zo helder geweest als op dat moment.

De dag erna gingen we naar Breda voor verder onderzoek. Ook die arts bracht geen beter nieuws. Na een rustdag hadden we weer een afspraak in het ziekenhuis met dezelfde gynaecoloog. Hij vertelde wat er zou gaan gebeuren en samen hebben we besloten dat zaterdag de dag zou zijn dat onze zoon geboren zou worden en zou sterven.

Het was een lange en zware dag in het ziekenhuis. Na medicatie in gekregen te hebben kwamen na heel wat uren eindelijk de weeën op gang. Voor middernacht werd Teun geboren. Zijn levenloze lichaam heb ik aangeraakt, maar ik was zwaar in shock. Hij was heel klein, maar er zat wel alles op en aan. We hebben hem de stoere naam, Teun, gegeven en zullen hem altijd in ons hart dragen. Vooral op 2 februari.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Eén gedachte over “Teun”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: