Liefde

Gisteren keek ik naar De wereld draait door. Daar was de burgemeester van Amsterdam te gast en hij sprak over een interview dat hij heeft gegeven en dat hij het woord “lief” had gebruikt. De context was de volgende. De burgemeester werd gevraagd of een situatie zoals deze zich heeft voorgedaan in Keulen, massale aanranding en beroving van een grote groep vrouwen, in Amsterdam ook zou kunnen gebeuren. Hij reageerde daar op met heel veel woorden, maar de media haalt vervolgens de context uit elkaar en geeft een verdraaide weergave van deze woorden zodat de burgemeest gezegd zou hebben dat een dergelijke situatie uitgesloten is, aangezien amsterdammers te lief zijn.

Het stoort me ontzettend dat media bovenal sensatie zoeken, dit uitvergroten en de context van een interview volledig kunnen verdraaien waardoor de betrokkene voortdurend tekst en uitleg moet geven over wat hij/zij gezegd zou hebben. Wat me verder stoort is dat de discussie dan vervolgens gaat over wat er wel en niet gezegd zou zijn en hoe dit uitgelegd moet worden zonder dat het over het “echte” onderwerp/probleem gaat. Heel geraffineerd gaat men in de media te werk en vervolgens pakt het hele land het op en voelt iedereen de behoefte zijn mening te ventileren of uit te braken.

Natuurlijk heb ik ook een mening, maar die wil ik graag pas uiten als ik beschik over feiten en over een stuk waarheid. Halve waarheden, op sensatie beluste waarheden of verdraaide waarheden, daar kan ik niets mee en wil ik verre van blijven. Toch is het erg moeilijk om de waarheid te kennen, als zoiets überhaupt al mogelijk is. Ik ga ervan uit dat de media mij een eerlijk verhaal vertellen, maar hierin raak ik steeds meer teleurgesteld. Het NOS journaal is al een paar keer door de mand gevallen, door verhalen niet te checken of te verzaken hoor en wederhoor toe te passen. Ook de Volkskrant heeft haar reputatie verspeeld door plagiaat toe te staan en gekleurd nieuws te brengen.

Het wordt voor een buitenstaander steeds moeilijker om te vertrouwen op media. De sociale media zijn zo snel met het geven van berichten dat daardoor regelmatig de plank totaal mis wordt geslagen. Wat heeft het dan voor nut om sociale media te volgen. Wat is nu belangrijker dat informatie snel tot ons komt of accuraat? Ik kies voor het laatste.

Burgemeester Van der Laan gaf in zijn interview ook een stukje van een oplossing voor wat betreft radicalisering van jongeren tot de islam en bij betrokkenheid met IS. Zorg voor verbinding. We moeten ervoor zorgen dat we deze jongeren niet kwijt raken. Nu komen we bij de kern van de problematiek. Hoe komt het dat jongeren radicaliseren? Zodra we dat weten, en daarover is heel veel bekend, dan kunnen we naar een stuk van een oplossing toe werken. Maar ook, wat te doen met de grote stroom vluchtelingen die in Nederland binnen komen? Werkt het dat we deze mensen in een grootschalige opvang stoppen zonder dat we ze iets leren over Nederland? Nee, natuurlijk niet. Er zitten mensen in asielzoekerscentra die niet weten hoe je een wc moet gebruiken en waar toiletpapier voor dient. Waarom wordt daar niet in geïnvesteerd? Waarom wordt alleen maar het voorbeeld van onze big brother de Verenigde Staten gevolgd en keihard terug geslagen. Zoals de burgemeester aangaf “als ze met Kalasjnikovs de studio binnen rennen is het oorlog, maar tot die tijd kunnen we best lief voor elkaar zijn”. Wat een verademing, eindelijk iemand aan het woord die los van emotie en los van het wij versus zij-denken nadenkt over het dieperliggend probleem. Liefde is het antwoord, eigenlijk op elk probleem. Durf daar maar eens mee naar buiten te komen. The Beatles deden het, Mandela riep het, Martin Luther King zag het, de hippies bedreven het. Nu de rest van de wereld nog.

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: