Voorlezen

Ik houd van lezen.  Mezelf helemaal onderdompelen in het verhaal, de karakters voor me zien en denkbeeldige gesprekken met ze voeren en de emoties voelen die de personages hebben. Lief en leed deel ik met ze. Heerlijk. Het overkomt me regelmatig dat ik snotterend een boek moet wegleggen of op het einde heel langzaam ga lezen omdat ik het zwarte gat al zie. Nog even rekken. Blijf nog even bij me. Ook al is het boek uit. Zelden vergeet ik mijn nieuwe vrienden.

Zelf lezen vind is dus het beste middel om te ontspannen en te ontsnappen aan de werkelijkheid. Wat daarnaast net zo leuk is om te doen is voorlezen, vooral voor kinderen vanaf een jaartje of 3. Sprookjes zijn fantastisch. Die hebben namelijk alles in zich. Een boze stiefmoeder of een heks, een mooie prinses, een spannend plot en natuurlijk altijd een goede afloop. Redelijk vaak onrealistisch, maar dat maakt niet uit. Tuurlijk kan roodkapje opgevreten worden door een wolf in 1 hap en daarna door haar pa bevrijd worden via het openhakken van de buik van de wolf. Sterker nog, daar voelt hij niets van. Die wolf dan. Hoe het met pa is, vertelt het sprookje niet.

Of die geitjes, die kunnen gewoon het levenslicht weer zien door het opensnijden van de buik van de wolf, die vervolgens met stenen wordt gevuld en dichtgenaaid wordt zodat hij na een enorme dorst zich te pletter stort in een waterput. Daar is toch niets vreemds aan in de ogen van peuterige kleuters en kleuterige peuters. Die van mij smullen er van.

Alle stemmen doe ik zelf erbij. De krakende stem van de heks, het lichte onnozele gebabbel van de naïeve prinses en de stoere norse klanken van de held, vaak op een paard die niet zelden wit is. Mijn specialisme is de lach. Whahaha, op een boze schurkerige manier.

Er is wat veranderd. Rika (5 jaar) kan sinds kort zelf lezen en staat er op ’s avonds een boek voor te lezen. Jawel een heel boek.  Het gaat over een hond die een bot jat. Dat is de korte samenvatting. Maar Rika vertelt het superieur. Het lichte gestotter dddde hond hhheeft een bbbot en vervolgens één in plaats van een. Ik barst bijna uit elkaar van trots. Wat ontzettend geweldig voor haar dat ze kan lezen. Er gaat nu een wereld voor haar open. Ze gaat op ontdekkingsreizen, leert nieuwe plaatsen kennen en ontmoet nieuwe mensen. Ze gaat haar fantasie ontwikkelen en taalgevoel.

Ik verheug me er nu al op dat ze me straks een spannend sprookje gaat voorlezen met bijbehorende lach, mijn favoriet: de drie biggetjes.

 

 

 

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: