Waarom

Ik stel veel vragen. Altijd al gedaan. Soms bloedirritant. Dat weet ik, maar kan mezelf gewoon niet bedwingen. Ik heb een enorme behoefte om alles ter discussie te stellen en te bevragen. Daarom ben ik ook van mening dat het woordje “waarom” gevolgd met andere, toch met minder belang behept, het meest essentiële woordje in het universum is. Van levensbelang. Het beste woord dat ooit door de mens is verzonnen. Soms mijmer ik over het ontstaan van dit met twee lettergrepen voorzien- op het eerste gezicht onschuldig- woordje. Zou er ooit bij het ontstaan van de spraak, ik stel me voor tijdens de oertijd toen de neanderthalers rechtop gingen staan en in plaats van barse klanken woorden gingen construeren, er één in het bijzonder dit woord naar voren hebben gebracht, tijdens een neanderthaler-meeting, en gevraagd hebben om een stemming om voortaan dit woord te gebruiken om de reden van een gebeurtenis te achterhalen. Misschien sla ik nu door, maar toch. Waarom is er het woord waarom?

Volgens Van Dale, onze taalexpert en mijn vriend, geeft het woord “waarom” aan: oorzaak of reden. Waarom is een bijwoord volgens de expert en dat vind ik dus onterecht. Vriend of geen vriend, hier slaat meneer Van Dale de plank mis.  Bijwoord heeft de suggestie van ondergeschikt belang te zijn en daar is absoluut geen sprake van. “Waarom” is essentieel, levensbepalend en onderscheidt weldenkende wezens van hen die daar niet mee belast zijn. Alles begint met de vraag naar waarom. Elke wetenschapper is een genie in het stellen van vragen en in de meeste gevallen beginnen deze met….jawel, waarom.

Niet iedereen is overtuigd van het nut en de noodzaak van het gebruiken van dit woord. Sommigen vinden het confronterend en lastig. Dat is omdat met waarom vaak de waarheid boven komt en die is soms toch veel minder fraai dan men zich voorhoudt. Mijn collega’s kunnen mijn waarommen ook niet altijd waarderen. Ze raken vermoeid, maar ik geef niet op. Volgens mij draait het leven om contact tussen wezens. Het gaat om verbinding. Verbinding bereik je door aandacht aan elkaar te schenken en elkaar dus vragen te stellen. Uiteraard is luisteren vervolgens een essentieel onderdeel. Door de waarom-vraag te stellen forceer je de ander om over zijn eigen handelen of gedrag na te denken. Daarmee helpt de waarom-vragensteller de ander mee, want om over jezelf na te denken open je de deur naar eerlijkheid. Eerlijk zijn, in een door het ego geregeerd tijdperk, is een groot goed.

Het antwoord “daarom” op een waarom-vraag is verboden. Ik stel dan ook voor om dit woord te schrappen in alle talen die het universum  rijk is. Daarom is een dooddoener, een vlucht uit de realiteit, daarom is geen reden en als je van de trap afvalt ben je snel beneden. Klopt als een bus.

Ik stel ook vaak de waarom-vraag aan mezelf. Waarom schrijf ik deze blog? Is dat omdat ik mijn schrijfvaardigheid wil bevorderen? Is dat omdat ik reacties van anderen kan krijgen en daarmee mijn ego streel, mits de reacties positief zijn natuurlijk? Is het omdat ik behoefte heb aan rust in mijn hoofd? Zodra ik de woorden namelijk aan het papier heb toevertrouwd zijn ze (tijdelijk) uit mijn hoofd. Nu ga ik bruut eerlijk zijn. Het antwoord is alles. Waarom schrijf ik dit blog? Omdat ik ooit een boek wil schrijven, omdat ik schrijfervaring moet opdoen, omdat ik de discipline niet heb om elke dag te schrijven en het tegendeel nu probeer te bewijzen, omdat ik wil dat iedereen me geweldig vind en ik daardoor erkenning krijg en een uitnodiging voor het boekenbal, omdat ik voel dat ik nu op een keerpunt in mijn leven sta, het is nu of nooit.

En ik vraag me nu af waarom jij dit leest?

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Eén gedachte over “Waarom”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: