Zorgen

Het mooie weer zou een onderwerp voor een blog kunnen zijn, maar ik krijg het er niet uit getikt. Waarom niet? Omdat ik me zorgen maak. Zo dat lucht op. Het is er uit. Ik maak me zorgen. Vandaag iets meer dan een week geleden. Ik maak me zorgen om het politieke klimaat in Nederland. Ik maak me zorgen om de komende verkiezingen en met name de uitslag daarvan. Trump heeft me de stuipen op het lijf gejaagd, maar wat er dit weekend zo dicht bij huis is gebeurd maakt dat ik de zenuwen voel gieren door mijn lijf.

Nu ben ik benieuwd of er nog meer mensen zijn die zich zorgen maken of dat iedereen met de kop in het zand op het strand staat. Ik maak me zorgen om zo veel, maar nu vind ik alles wat er gaande is met Turkije heel heftig. Wat ik daar zo heftig aan vind is het volgende. Een van dictatoriaal gedrag beschuldigde president wil een wet veranderen. Dat kan, denk je dan. Hij wil een wet veranderen om vooral zichzelf meer macht toe te schuiven. Een ieder die daar over wil discussiëren wordt gevangengezet, ontslagen of op een andere wijze monddood gemaakt. Die president wil natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen die wet ondersteunen. Dus daar schrijft hij een referendum voor uit. Klinkt als een soort van democratie, behalve dan dat de uitslag al vaststaat. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken gaat de president de boer op en stuurt wat medewerkers de hort op om zieltjes te winnen. Een aantal van die zieltjes woont in Nederland. Nu besluit het Nederlands kabinet dat ze zo een zieltjes-win-actie niet zo handig vinden, want ze zijn nu net zelf druk bezig met zieltjes winnen. Plus daarbij komt dat ze het nogal wat dictatoriale regime niet echt passend vinden in deze tijd en binnen Europa, dus ze geven aan dat het beter is om niet naar Nederland te komen om actie te voeren of te praten over het referendum. Met zachte hand, diplomatie noemen ze dat, proberen ze de president te overtuigen van hun standpunt.

Dat valt slecht. Wat uiteraard te verwachten is, want een persoon met dictatoriale neigingen moet je niet vertellen wat hij wel of niet moet doen. Dat is nu juist zijn taak. Klein ego-dingetje ontstaat dan. President boos en roept dat het Nederlands kabinet nazistisch is en dat ze allemaal fascisten zijn. Ik zie ergens een pot en een ketel. Vult u zelf maar aan. Dan vervolgens komt er toch een mevrouw, de minister van Familiezaken welteverstaan, met de auto naar Nederland om toch te komen praten over dat referendum. Ze wordt niet toegelaten, haar veiligheidskordon wordt niet vertrouwd en steeds meer mensen zijn nieuwsgierig wat er gaande is en verzamelen zich buiten op een plein. Het is een zachte avond, dus wat buiten hangen is geen straf.

Dan opeens is een politieke rel geboren. Mevrouw zegt dat ze onheus is bejegend. President roept dat hij keiharde sancties gaat uitvoeren en wij werken in de tuin om het groen van de tegels te schrobben. Maar die zorgen grijpen me bij de strot. Wat nu als dit ego-akkefietje opeens leidt tot een idee dat Nederland misschien beter bij België kan gaan horen? Je weet nooit wat voor ideetjes een megalomane van dictatoriale neigingen verdachte president kan hebben. Of misschien is het wel voer voor een Nederlandse Tweede Kamerverkiezing die in het teken zou moeten staan van onderwijs, gezondheidszorg en milieu, maar nu door allerlei lieden wordt gekaapt om een andere reden. En, waar gaat het naar toe? Had Nederland beter niet ingegrepen om zo een rel te voorkomen en het hoog in het vaandel staande principe “vrijheid van meningsuiting voor iedereen” hoog te houden? Wat is er nu eigenlijk echt gebeurd en waarom?

Nu ik daar dus de vinger niet op kan leggen, kan ik ook mijn zenuwen niet tot de orde roepen. Uiteraard ga ik woensdag wel stemmen. Ik stem nog steeds voor een betere, eerlijkere en gezonde wereld. Voor iedereen, ook voor onze medeplaneet bewoners in Turkije.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: