Boek

Wanneer komt het boek over mijn oma? Een vriendin en ik zijn uit eten. We praten over van alles en nog wat. Geen onderwerp te dol of te bont voor ons en dan kijkt ze me opeens met haar diepliggende blauwe ogen aan en vraagt: hoe gaat het met je boek?

Pijnlijk. Nou ja, steeds minder.

Maar het eindresultaat. Het boek is er niet. Nog niet. Ik heb versie na versie geschrapt, weggegooid en vervloekt. Dan is het de vorm. Dan zijn het de details. Dan is er die pijn. Elke keer weer wat. Excuses genoeg. Ligt het aan het verhaal? Nee, zeker niet. Mijn oma heeft een boeiend en bijzonder leven achter de rug. Is het dan de tijd? Heb ik geen tijd om te schrijven? Onzin, er is altijd tijd. Als ik voor de tv kan hangen, kan ik ook schrijven. Is het dan een gebrek aan visie? De lijn van het verhaal? Nee, ook niet. Ik weet wat ik wil schrijven en hoe. Ligt het dan aan mijn schrijfkwaliteiten? Ik pretendeer geen hoogstaande schrijver te zijn, maar een verhaal over mijn oma voor persoonlijk gebruik dat moet me echt wel lukken. Wat is het dan?

Als ik denk aan het verhaal, aan het boek, dan krijg ik ook gelijk zin in een slagroomtaart of in repen Tony’s of aan paprikachips. Hmmm, ik zie en voel een verband. Ik vind het gewoon moeilijk om te beginnen. Moeilijk om mijn overleden oma teleur te stellen, terwijl ik haar dat hele dagen al doe door juist niet te beginnen. En een grote angst, angst voor de pijn van haar verhaal, het gemis van haar en angst dat ik het toch niet kan. Ik kan de belofte niet nakomen en daar heb ik veel moeite mee, want één van mijn principes is: als je iets beloofd dan kom je dat na!

Ik weet verstandelijk dat ik het mezelf heel moeilijk maak. Dat ik gewoon moet doorademen en beginnen, maar het voelt zo anders. Zo gaat het vaak in mijn leven. Ik weet met mijn hoofd van alles en nog wat, maar mijn gevoel vertelt me een ander verhaal. Die twee moeten nodig eens met elkaar op vakantie. Dan kunnen ze elkaar (nog) beter leren kennen en zien dat als ze samenwerken ze zoveel sterker zijn en staan dan alleen. Wie weet schrijven ze samen wel een boek.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

2 gedachten over “Boek”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: