New York

Een paar keer per jaar gedraag ik me thuis redelijk onuitstaanbaar. Daar ben ik me zeer van bewust. Toch houdt me dat niet tegen om mijn gedrag aan te passen. Nou ja, ik doe af en toe mijn best.

Nu is er weer zo een periode aangebroken. Het is sowieso de tijd van het jaar om het te doen. Daar maak ik dan ook gebruik van. En, ik kan er gewoon niets aan doen. Het is sterker dan ik zelf. Het neemt alle controle over. Waar heb ik het over? Ik heb het over een steengoed, doch lijvig boek. Zo een boek waar ik in verdwijn en waar ik dus elke minuut die ik eraan kan besteden (en die zijn er met een drukke baan en dito huishouden niet veel) aan wil besteden. Ik wil dan niet bellen met mensen, niet knutselen met kinderen, geen schoonmaakwerkzaamheden doen, niet op bezoek bij pa en ma, geen boodschappen doen en al die andere dingen die een mens op een dag doet. Ik wil het niet, want dit boek heeft me betoverd.

Het gaat om New York van Edward Rutherfurd. Het begint een traditie te worden. Elk jaar als het jaar zijn einde tegemoet treedt lees ik een lijvig boek. Mijn lief en ik geven niets om de viering van Oud en Nieuw. Wat wij dan doen is met toastjes voor de haard zitten, lezen en top 2000 luisteren op de radio. Dit jaar is de keuzen gevallen op New York. Dit boek kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn zus. Ik heb Parijs al gelezen. Dat was ook al zo prachtig, maar New York spreekt me nog meer aan omdat ik er veel van leer. Over de koloniale tijd, over de slavenhandel en de rol die Hollanders hebben gespeeld en over de omvorming van Nieuw Amsterdam in New York. Ik leef mee met de hoofdpersonen. Ik zie ze, loop met ze mee, vaar met ze mee, voer gesprekken met ze, rouw om hun doden en voel geluk bij geboorten. Edward Rutherfurd is een meesterverteller. Hij verpakt de geschiedenis in literatuur met romantiek. Vanaf pagina één ben ik betoverd en dus niet te genieten voor mijn omgeving.

En voor wat deze blog betreft. Eén tip: lees dat boek. Ik ga kruip nog wat verder in mijn cocon.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: