Goeroe

Vandaag heb ik weer eens ervaren hoe wij mensen hetzelfde zijn. We hebben allemaal verdriet, kennen geluk. Lachen, huilen, voelen, ervaren. Allemaal maken we dezelfde dingen mee. Misschien niet precies in dezelfde vorm, maar het gaat altijd over liefde, verliezen, angst, hoop, verdriet, geluk, pijn.

Vandaag heb ik ook ervaren dat je de pijn van een ander kunt voelen. Je kunt het zien aan de blik in de ogen, de schouders die hangen, de lippen die trillen en de waterlanders die losbreken als je zegt dat de ander zijn verdriet mag toestaan. Soms krijg ik echt een fysieke reactie van de emotie van de ander. Dat is heel bijzonder om te ervaren. Hoe ouder ik word hoe meer ik opensta voor die gevoelens en hoe meer ik er ook mee doe als ik merk dat die ander er ook voor openstaat. Het is fijn om een luisterend oor te bieden en vanuit je eigen ervaring aan te kunnen geven dat het goed is. Dat iemand goed is zoals die is.

Vandaag voelde ik me even een goeroe en dan zo eentje in de positieve zin van het woord en niet zo één met 65 Porsches. Volgens mij zijn we allemaal goeroes. De basis van menszijn is dat je de capaciteit hebt om te luisteren en met elkaar te praten. Communicatie op een dieper niveau en elkaar helpen waar kan. Ook is het fijn als je iemand hebt die je ziet, echt ziet en doorziet. De façade van make-up voorbij. Elkaar zien zoals we zijn, puur en met emotie.

Ik ben ook eens doorzien. Een docente op de middelbare school doorzag me. Die slechte schoolresultaten die ik op dat moment had, kwamen voort uit een diepgeworteld verdriet. Zij zag dat en verkeerde in de positie om mij een voldoende te geven zodat ik wel naar de volgende klas kon gaan. Zij zag dat er meer in me zat dan die zwarte leren jas en dat lange sluike haar. Zij was op dat moment mijn goeroe. Zij zorgde ervoor dat er iets gebeurde waardoor mijn leven veranderde, voorgoed.

Laten we de goeroe in onszelf omarmen en die ander zien of doorzien. Zo komen we als mensen verder in het leven dat we delen en gemeen hebben met elkaar.

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: