Charlotte

Morgen gaat onze dochter voor het eerst naar tennis. Ze zag pappa op het veld en besloot dat ze dat ook wilde doen. Ze is nu zes jaar en in de tenniswereld wordt dat gezien als een mooie leeftijd om te beginnen. Ik ben benieuwd. Voor tennis moet je volgens mij beschikken over verschillende kwaliteiten: snelheid, inzicht, hand-oog coördinatie en balgevoel. Voor zover ik het kan zien beschikt dochter lief alleen over het eerste. Ach ja, ergens moet je beginnen.

Daar aan denkend (aan die tennisles en aan ergens beginnen) kwam ik Charlotte Cooper tegen. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van haar gehoord, maar zij is wel één van de belangrijkste vrouwen geweest die vrouwen een plaats heeft gegeven in de tennissport. Charlotte Reinagle Cooper werd op 22 september 1870 in Middlesex, Engeland, geboren. Al op jonge leeftijd werd zij lid van de lokale tennisclub. In 1895 won zij haar eerste Wimbledon titel. Die titel zou ze in totaal vijf keer binnen slepen. Ze beoefende haar sport in een enkellange jurk (Victoriaanse stijl).

Charlotte was lang, slank en elegant. Op het oog een schone dame, maar ze was bijzonder sterk. In 1900 werden de Olympische Spelen georganiseerd. Dit waren de eerste Spelen waar vrouwen ook werden toegelaten, zij het beperkt want alleen golf en tennis waren beschikbaar voor de dames. Charlotte kwam, zag en overwon. Als eerste vrouw won ze een gouden medaille bij het enkelspel. Daar bleef het niet bij. Met Reginald Doherty won ze ook nog eens goud bij het gemend dubbel.

Charlotte is voor mij een held. Ze trouwde, kreeg kinderen, zorgde voor haar gezin en op 37 jarige leeftijd won zij haar vijfde Wimbledon titel in het enkelspel. Geweldige prestatie voor die tijd en in die kleren. Je kunt je toch niet voorstellen dat je hartje zomer op Wimbledon staat in een korset met lange jurk je benen uit je lijf te lopen en je armen uit de kom te slaan voor een stevige pot tennis.

Morgen gaat een meisje van zes voor het eerst een tennisveld betreden in een korte broek, T-shirt en sportieve makkelijk zittende schoenen. Geen weet van de lange weg die voor haar is bewandeld door diverse vrouwelijke tennissters. Wie weet reizen we in 2028 naar een mooi land om tijdens de 31ste editie van de Zomerspelen dochterlief aan te moedigen en komen we terug met goud. Wie weet…

 

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Eén gedachte over “Charlotte”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: