Licht

 

Wat is dat toch? Ik ontdek schrijvers vaak pas als ze dood zijn.
Ik “ken” dan zo een schrijver al wel jaren, heb er boeken van in mijn kast staan, maar kom er maar niet aan toe om ze te lezen. Er gaat altijd wel een boek voor. Of het staat me tegen dat er een hype om iemand heen gecreëerd wordt en vanuit mijn recalcitrante zelf verzet ik me dan tegen alles wat zo iemand voortbrengt. Vaak volkomen belachelijk en onterecht.
En dan? Vaak jaren na de dood van de schrijver speur ik in mijn boekencollectie naar iets “nieuws” en daar bedoel ik mee een boek van een schrijver die ik nog niet eerder heb gelezen. Ik stuit dan op de overleden schrijver en raak helemaal overdonderd van diegene. Zo nu ook met Martin Bril. Wat een fantastische scherpzinnige observator is dat met scherpe humor. Ik moet natuurlijk “was dat” schrijven, maar voor mij leeft hij. Ik lees hem, dus hij kan niet dood zijn.

Ik stuitte op het volgende gedicht van hem en wil dat graag delen.

Licht

Je kunt je duizend keer
Hetzelfde verkeerd
Herinneren.
Zo weet ik beslist
Dat de zon scheen toen
Ik voor het eerst
Een vrouw zoende
Tussen haar benen

Toch was het nacht
Of avond op z’n minst
Dat kan niet anders

Ik moet al die jaren
Het licht naast
Het bed voor de zon
Hebben aangezien

Ook is denkbaar dat ik
Die keer verwar
Met een andere
Keer, bij daglicht en later

Prachtig, mijn leven wordt door dit soort ontdekkingen steeds rijker. Baal ik er nu van dat ik me niet verdiept heb in Martin Bril toen hij nog leefde? Niet echt. Het gaat zoals het gaat en ik geloof (wat Martin Bril denk ik al brakend zou ontkennen) dat boeken op je pad komen op het moment dat je er aan toe bent of ze nodig hebt. Ik heb blijkbaar Martin nu even nodig en hij is er nog. Hij zal er altijd zijn.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: