Fiep

Op 17 december is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp het levenslicht zag. In ons huis is Fiep alom vertegenwoordigd en er gaat geen dag voorbij dat we haar illustraties niet vast pakken. De kinderen kennen Fiep en noemen haar de moeder van Jip en Janneke en van Pluk en Pim en Pom en Floddertje.

Ze weten dat Annie M.G. Schmidt de verhalen heeft geschreven, maar Fiep blijft de moeder van al deze wonderlijke wezentjes die bijzondere avonturen meemaken, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo.

Fiep Westendorp hoort in het rijtje krachtige vrouwen, die de wereld hebben veranderd, thuis. Van 1932 tot 1937 gaat ze naar de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in ‘s-Hertogenbosch. Zij is daar het enige meisje in de klas. Vervolgens gaat ze naar de Academie voor beeldende kunsten in Rotterdam. Tijdens de oorlogsjaren speelt ze een belangrijke rol in het verzet. Samen met haar broer helpt ze bij het vervalsen van persoonsbewijzen en maakt situatieschetsen van de oevers van de Waal voor de geallieerden. Niet zonder risico uiteraard. Op 13 september 1952 verschijnen Jip en Janneke voor het eerst op de kinderpagina van Het Parool. Dit is het begin van de samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Jarenlang werken ze samen. In de jaren ‘70 maakt Fiep illustraties voor het feministisch tijdschrift Opzij en voor enkele publicaties over emancipatie van de vrouw in Margriet. Fiep is maatschappelijk betrokken en is meer dan de illustratrice van kindertekeningen. Veel meer dan dat.

De illustraties van Fiep Westendorp zijn altijd herkenbaar en dat vind ik zo bijzonder. Soms lijken de illustraties zo eenvoudig, maar de schijn bedriegt het oog. Jip en Janneke, Pluk, Floddertje, Pim en Pom en al die andere figuurtjes hebben door het gebruik van de levendige potlood van Fiep een plaats gekregen in de harten van vele mensen. Iedereen kent ze en iedereen houdt van ze. De figuurtjes spreken aan door hun gekke neusjes of sprieterige haartjes. Ze geven duidelijk aan wat ze doen en de gezichtsuitdrukkingen verbeelden op een natuurlijke wijze emoties. De figuurtjes gaan de hele wereld over en spreken zowel Japanse als Finse kindjes aan. Cultuur doorbrekend werk. Dat vind ik bijzonder en lovenswaardig aan de illustraties en aan de maakster.

Tijdens de herfstvakantie streek de Fiepbus aan in ons stadje. De kinderen waren door het dolle heen. Een dubbeldekker vol met Fiep illustraties, een doolhofje in de bus, een tekenparadijs en boven waren er kleurplaten, spelletjes en filmpjes te zien. Het is mooi om te zien dat een vrouw die 100 jaar geleden geboren is nu nog steeds zo veel kinderen raakt.

Momenteel lezen wij Pluk van de Petteflet. We volgen Pluk naar zijn torenkamertje waar hij woont met Zaza de lieve kakkerlak. We lachen om de Stampertjes die Frieten op de vloer eten. We verbazen ons om mevrouw Helderder, die alles maar schoon wil hebben. En we denken aan Fiep. Dankzij Fiep slapen mijn kinderen elke avond in met een glimlach.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Eén gedachte over “Fiep”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: