Format

Ik heb een nieuw tv format ontwikkeld. Nu hoop ik stiekem dat er bloglezers zijn die met mij dit format willen gaan ontwikkelen. Tegenwoordig kun je hulp via de televisie krijgen als je man een hobby heeft of je lief twee linkerhanden heeft en een verbouwing van een jaartje of twintig bedenkt waardoor jij en je drie kinderen je moeten wassen in een teiltje en moeten eten uit de magnetron. Ook kun je hulp krijgen bij het rechtzetten van je gebit, het opvoeden van je kinderen en het loslaten van je vet. Verder kun je de camera’s gezellig laten meelopen bij de adoptie van je gehandicapte kindje uit Cambodja of als je het jawoord zegt tegen iemand die je nog nooit hebt gezien. Al met al, mogelijkheden te over en ben ik echt trots op mezelf dat ik een gaatje in de overdaad van dit overweldigende aanbod heb gevonden.

Te weten het volgende probleem. Het kan niet anders dat menig, voornamelijk vrouw, mens hiertegen aanloopt. Het gaat om de klusjesman in huis. Wat moet je daarmee op sociaal gebied? Dat is mijn kernvraag. In ieder geval een vraag waar ik de laatste tijd steeds vaker mee tob. Vorige week nog kwam er een klusjesman om de druppende kraan te maken. Manlief had er al een paar maanden naar gekeken (let op het woordgebruik: gekeken) en besloten na wat heen en weer gedraai van de kraan en het aan- en uitzetten van diezelfde kraan dat er een vakman aan te pas moest komen. Die kwam dan ook een paar dagen later. Manlief nergens te bekennen natuurlijk, dus kwam het op mij neer. Geef je zo iemand een hand? Natuurlijk, en dan zeg je ook je naam. Goed, horde 1 was genomen, maar dan komt het. Wat is nu exact de tijd dat een klusjesman binnen moet zijn om hem iets te drinken aan te bieden? En, wat zeg je eigenlijk tegen een klusjesman? En, nog moeilijker: wat doe je in de tijd dat hij er is? Ik loop maar een beetje druk te doen, heen en weer te lopen, een papiertje van de ene kant van de tafel te verplaatsen naar de andere kant. Nog even kijken of er post is. En in de tussentijd doet de klusjesman gewoon wat hij moet doen en voel ik me een vreemde in mijn eigen huis.

Ook krijg ik altijd rare gedachten bij klusjesmannen. Waar komen ze vandaan, hebben ze een vrouw en huurt die ook wel eens een klusjesman in en weet zij dan wel wat te doen en zou deze klusjesman vanavond klagen tegen zijn vrouw over mij en mijn huishouden, wat een zootje het was? Na tien minuten was de klusjesman vertrokken en bleef ik achter met een verdwaasde blik: alweer overleefd.

Het wordt erger. We hebben nu een klusjesman die de zolder komt verbouwen en dus hele dagen bij ons in huis is. Hij begint om zeven uur (dan heb je lekker veel aan je dag, godsklere) en vertrekt om een uur of vijf. Hoe laat zet je dan koffie? En wat wil hij erbij? Gelukkig was de oplossing dichtbij. Een vlucht: mijn eigen werk.

Nu dacht ik dat ik er even van af was, want de klusjesman van de zolder gaat maandag (gelukkig moet ik dan weer werken) verder, maar niets blijkt minder waar te zijn. Zit ik na een inspannende ochtend met 19 kleuters aan een tosti gaat de bel. De schoorsteenveger: ‘Ik zag je voorbij rijden en ik heb een half uurtje over, zal ik effe komen vegen bij je.’ Manlief was uiteraard alweer gevlogen. ‘Uh ja, oké stamelde ik.’ In mijn hoofd ging het als een razende tekeer: hoe werkt het koffieapparaat ook al weer en heb ik ergens nog koekjes liggen en snel de tafel opruimen en waar ligt die kaart ook alweer die hij altijd aftekent en heb ik wel genoeg geld in huis. Terwijl ik mijn hersenen op voelen toeren draaiden, werkte de schoorsteenveger rustig door. Hij liep na een minuut of tien binnen terwijl ik aan het opruimen was. Hij zei: ‘Ik moet door, laat de koffie maar zitten. Die kaart ligt in de meterkast en dat geld kun je gewoon overmaken hoor. Geen probleem.’

Beste tv makers, het lijkt me dat het probleem voldoende duidelijk is. Doe er iets mee, verlicht de levens van deze getroebleerde wezens en biedt hulp. “Help, er komt een klusser”, lijkt mij een fantastische titel.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Eén gedachte over “Format”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: