Held

David Bowie is dood. Voor velen was hij een held. Ik weet niet zeker of ik gerechtigd ben een mening over hem te hebben. Ik ben nooit een uitgesproken fan geweest en om nu openlijk te gaan treuren en een lofzang op te stekken voelt, op zijn zachts gezegd, hypocriet. David Bowie vertegenwoordigt een tijdperk. Hij was een mens die alle conventies aan de kaak stelde en speelde met alle gevestigde regels en normen, zowel op muzikaal gebied als op het persoonlijke vlak. Hij heeft de muziekwereld verandert te samen met de mode en kunst. Een iconisch figuur wordt hij genoemd. Voor velen rechtvaardigt dat het gebruik van de term “held”.

Een vriendin was ook onder de indruk van het overlijden van Bowie en zat vertwijfeld op de fiets na te denken over haar eigen leven. Wat laat ik nu achter, vroeg ze me. Was ik ook maar een held? Ik heb ook lang met die vraag rondgelopen, vooral zo rond mijn dertigste. Ze noemen dat ook wel het dertigersdilemma. Vragen zoals, waar ben ik mee bezig, is dit het nu allemaal, wat beteken ik eigenlijk in de wereld, wat draag ik bij, horen bij deze fase. Ik vond dat zelf een erg lastige fase die ook bijzonder lang heeft geduurd, in ieder geval langer dan me lief was.

We kunnen allemaal stellen dat we invloed hebben op de wereld. Kijk maar naar de milieuproblematiek, maar dat vind ik een negatieve benadering. Sinds ik kinderen heb weet ik wat ik beteken. Ik ben verantwoordelijk voor deze kleine mensen en die verantwoordelijkheid daar mag niet te licht over gedacht worden. Mijn taak is om sociale mensen de maatschappij in te brengen die vervolgens op hun eigen wijze proberen het beste uit zichzelf te halen en te zorgen voor hun medemensen op deze aardbol.

Dat is op kleine schaal ook van belang, maar hoe langer ik erover nadacht hoe langer er een ander idee postvatte. Natuurlijk zijn er tussen ons mensen zoals David Bowie, Janis Joplin, Nelson Mandela, Ghandi en Aletta Jacobs. Mensen die een stempel op de geschiedenis drukken door iets te veranderen waar heel veel anderen profijt van hebben. Al die voorlopers die ervoor zorgen dat bruggen gebouwd worden, wegen geplaveid en muren worden afgebroken.Maar er zijn veel meer mensen, zoals ik, die ervoor zorgen dat de mensen die in de spotlight staan bewonderd worden en kunnen doen wat ze doen. Eigenlijk zijn het de mensen die niet bekend zijn, niet bewonderd worden op grote schaal die ervoor zorgen dat die paar wereldveranderaars zo kunnen zijn zoals ze zijn. Wij geven ze een podium, wij luisteren naar hun speech, wij kopen hun plaat en wij gaan stemmen om te zorgen dat wetten veranderd worden. Dus wij allen dragen bij aan veranderingen. Wij allen laten een voetafdruk achter op deze planeet. Wij allen zijn helden zoals David Bowie: Oh we can be Heroes, just for one day.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: