Billetjes

Centrale thema van de afgelopen week was: snot. Drie dagen feestjes vieren met een snothoofd hakt er in. Eerst was ik zelf jarig en daarna Cato. Alweer vijf jaar geworden die meid. Helemaal blij was ze met al haar cadeaus: een garage, een nieuwe fiets, talloze dino’s en boeken. Zelf was ik in de wolken met de mooie boeken en repen Tony’s. Maar daardoorheen was daar dus die snot. Voor mijn gevoel loos ik elke dag liters. Energieniveau daalde terwijl het snot toenam, mooie communicerende vaten zijn dat. Los van het snot moest er ook een kinderfeestje gevierd worden.

Op het kinderfeestje van Cato waren drie jongens en drie meiden. Mooi in balans. Eén van die jongens is een angstig kind. Hij was vooral bang voor de poezen. Zijn eerste reactie op iets nieuws is automatisch “dat durf ik niet”. Zo jammer voor hem. Als je nu al op 5 jarige leeftijd de wereld ziet als een grote boze angstige buitenwereld, hoe is dat dan als je 20, 40 of 80 jaar bent? Geen idee. Wat ik wel weet is dat angst een voedingsbodem heeft. Dat je angst tot in den treuren kunt analyseren, maar dat soms een spreekwoordelijke schop onder de billetjes ook wel eens kan helpen. Op subtiele wijze deelde ik er een paar aan hem uit. Dat werkte. Hij bloeide op en liep helemaal alleen langs de poezen, rolde door het hoge zachte groene gras van de dijk en ging hutten bouwen op eigen initiatief.

Uiteraard was ik maar een paar uur in de aanwezigheid van dit jongetje en kan ik niets zeggen over de dagelijkse gang thuis. Hij heeft een indruk op me achter gelaten. De indruk dat de wereld er door de ogen van een ander heel anders uit kan zien, dat angst een reactie kan zijn op elke nieuwe prikkel die iemand tegen komt en dat je angst dus kan overwinnen. Ik geloof er in dat je emoties van kinderen (en natuurlijk ook van grote kinderen die we volwassenen noemen) serieus moet nemen en dat je elkaar kunt helpen de wereld te veroveren, soms zelfs met een subtiel schopje onder de billetjes.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: