Groepsdynamiek

Ik vind het fenomeen groepsdynamiek boeiend. Elke keer als ik me in een groep beweeg ben ik me bewust van de energie binnen de groep en welke rol ik speel binnen een groep. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek en mijn rol kan dus ook telkens een andere zijn. Wat ik soms moeilijk vind is om de ongeschreven regels van een groep te kennen. Dat heeft vaak tijd nodig.

Een groep kan spontaan ontstaan of meer gedwongen zoals familie of een team collega’s. Gisteren organiseerde een klassenouder en ik een ouderavond op school. Van te voren hadden we uitnodigingen uitgereikt aan alle ouders van groep 1/2. We wisten niet van te voren wie er zouden komen. De avond was voorbereid aan de hand van een intro en een aantal vragen die we met ouders wilden bespreken. Doel: verbinding zoeken, de kracht van de school benadrukken en verbeterpunten op tafel leggen en doorgeven aan bestuur/directeur. Met elkaar in gesprek gaan over een belangrijk deel in ons leven: de basisschool van onze kinderen.

In totaal waren we met 7 ouders, allemaal verschillende mensen. Verschillende achtergronden, ideeën en levens. Met elkaar zaten we aan tafel en we hadden uiteraard iets gemeen: de kinderen. De dynamiek die ontstond was prachtig. Betrokken ouders, gedeelde zorgen. Er werd geluisterd, doorgevraagd en nagedacht. Veel humor werd in de lucht gegooid en de cake vond gretig aftrek.

Als ik van een afstand hier naar kijk dan concludeer ik dat als mensen iets gemeenschappelijks hebben en ze in een ongedwongen setting bij elkaar komen, ze vanzelf een gesprek met elkaar aangaan. Een gesprek met wederzijds respect. Natuurlijk is deze ontdekking niet nieuw of revolutionair. Dat weet ik ook wel, maar waarom doen we het in de praktijk toch zo weinig? Wij hebben allemaal iets gemeen met elkaar en als we verbinding zoeken met elkaar, het gesprek aan gaan en de krachten bundelen dan krijgen we alles voor elkaar. Misschien een ideetje voor de komende verkiezingen?

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: