Rouw

Ik heb op internet gezien dat er talloze boeken geschreven zijn over rouw. Dat er stadia zijn die je doorloopt als je iemand verliest. Daar zal vast wel iets in zitten, een kern van waarheid, maar in mijn hoofd gaat het van bla bla bla. Iedereen ervaart rouw toch op zijn eigen manier. Daar zijn geen regels voor of wetten. Daar moeten we trouwens toch eens mee ophouden. Ik bedoel daarmee: ophouden met alles in regels en wetten te vatten. Een over gecontroleerd en gereguleerd leven maakt dat we gaan vastzitten in een keurslijf, dat we stijf worden en oordelen over diegenen die zich niet laten vangen in zo een lijf.

Ik heb op mijn manier afscheid genomen. Ik heb afscheid genomen van een levende ziel, die ik recht in de ogen keek en waar ik de laatste hartkreten mee deelde. Ik ga niet zitten naast een kist waar een zielloos lijf, een leeg omhulsel ligt en dan uitroepen: “Oh wat ligt ze dr toch mooi bij. Echt vredig.” In mijn leven heb ik een paar dode lichamen mogen aanschouwen en ik heb er nooit eentje mooi bij zien liggen. Het tegenovergestelde juist. Grauw, zielloos, te veel make-up, raar haar etc. Maar nooit mooi.

Vandaag kwam de rouwkaart binnen. Het is vreemd hoe dit soort momenten me aan het denken zetten hoe ik het zelf wil. De kaart laat een opgaande of ondergaande zon zien. Mooie foto wel, maar vanuit fotografisch oogpunt niet fantastisch. Er staat een stukje boom misplaatst op, alsof deze nog van de foto gesneden moest worden. De woorden die simpelweg de aarde kleuren raken me: “Mijn dag was mooi, de nacht mag komen.”

Dat vind ik mooi. Deze vrouw heeft tot het einde de regie in handen gehad. Ze kon er niets aan doen dat ze ziek werd, maar hoe ze haar ziekte droeg en hoe ze naar het einde leefde, had ze wel in de hand. Haar laatste woorden geven de kracht van de vrouw weer. Ze vertellen mij dat het goed was. Dat geeft mij zo veel meer troost dan te kijken in een kist naar een leeg lijf.

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: