Groen

Een ode aan groen. Niet alleen aan de kleur, maar ook aan waar groen voor staat en de letterlijke vertaling van groen. Ik heb ooit eens een avond met allerlei dames doorgebracht bij de wereldwinkel. Daar hadden ze een ladies night georganiseerd. Er kwam een mevrouw die aan de kleur van je huid, haar en ogen kon vertellen wat voor een “kleuren type” je bent. Ik ben een koel en helder type. De woorden kwamen en resoluut en kordaat uit en ik geef de vrouw geen ongelijk. De kleuren blauw en groen staan het beste bij me. In mijn persoonlijkheid herken ik ook wel koel en helder. Verbaal ben ik vaak helder en naar mensen die ik niet zo goed ken koel en in crisissituaties ben ik koelbloedig.

Groen geeft rust. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat alleen al kijken naar een plaatje van een boom of iets anders met de kleur groen dat de stresshormonen in je lichaam dalen. Dat is toch fantastisch. Ik zit graag in het park of wandel in het bos. De extra zuurstof geeft me kracht. Al die kleuren groen, een werelds palet. Schitterend. Ik raak nooit verveeld. Groen geeft mij vertrouwen.

Groen is overal te vinden in mijn huis en (oh nee daar komt de leeftijd) nu ik ouder begin te worden en meer behoefte heb aan rust, wil ik me ook steeds meer omringen met groen. Mijn slaapkamer heeft een groen plafond, de schouw heeft de kleur “drakengroen” en mijn dopper (steun en toeverlaat) is ook groen. Verder heb ik veel groene kleren, een groene koekjestrommel en drink ik hele dagen groene thee.

Het fysieke groen is een ander verhaal. Ik heb graag bloemen in huis, maar met hooikoorts blijven ze in de lente- en zomermaanden vaak niet langer dan twee dagen in huis staan. Dus ik heb besloten meer planten te adopteren. Dat lijkt aardig, maar meestal draait het uit op een kortdurende adoptie waarbij het kind vroegtijdig te grave wordt gedragen. Ah wat cru.

Ik ben dus dol op groen, baad me in groen, ben zelfs een groen type, maar het ontbeert aan groene vingers. Telkens doe ik weer een poging, koop het meest onderhoudsarme plantje dat er te krijgen is en blijf na een paar maanden vaak moederziel alleen achter. Hoe komt dat toch? Geef ik ze te veel water? Of te weinig? Praat ik niet genoeg? Dat kan ik me niet voorstellen, gelet op mijn bijnaam die ik van mijn huisgenoten heb gekregen, namelijk “praatmonster”. Vandaag heb ik besloten opnieuw een poging te wagen. Ik was met de kinderen bij Intratuin en zag een super mooi plantje met een soort pioenroos-achtige bloemen er in. Ik was op slag verliefd. Hup in het mandje. Verderop zag ik van die ieniemienie vetplantjes staan en die mochten ook mee.
Thuis aangekomen heb ik eerst de hele inrichting op zijn kop gegooid. Jawel, voor drie mini plantjes en een plant waarvan ik niet eens de naam weet, moet alles anders. Heb alles stylish verantwoord weggezet en voelde me volmaakt gelukkig. Ik zweefde zowat.

Nadat ik weer was geland, kwam ik tot mijn positieven en begon mijn brein mij vragen voor te schotelen. Kan die plant wel voor het raam? Geen idee, op het etiket staat een halve zon. Wat betekent dat eigenlijk? Ach, dat zal vast wel goed komen. Zo voor het raam (in de felle zon)  kan iedereen er van genieten. En die ieniemienie plantjes, willen die eigenlijk ver van het licht af staan? Of juist voor het raam. Maar dat kan nu echt niet meer, want dat zou de compositie verpesten. Ze staan namelijk gedrieën op een houten robuuste plank op de eettafel. De een in een frame van koper staal, de ander in een theekopje van oma en de derde in een klein chinees blauw met wit vaasje. Ik geloof dat ik begin in te zien waar het mis gaat. Kennis. Ik weet gewoon niets over planten. Ook niet over bomen. Ik aanschouw al het prachtig zonder enig besef waarnaar ik kijk. In de verzorging van mijn planten doe ik maar wat. In de naïeve gedachte dat als je het goed bedoelt het ook wel goed zal uitpakken. Misschien toch eens een boekje aanschaffen met de titel “verzorging van planten voor dummies”. Zolang dat boekje maar groen is.

 

 

Advertentie

Auteur: schrijfbianca

Ik schrijf, dus ik ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: